Vicus Residence

Foto:

Loredana Enache

Echipa:

Loredana Enache, Bogdan Guiu, George Lăcatîș, Monica Păduraru, Alexandru Popescu

Situat în inima orașului Târgu Jiu, proiectul se bucură de o deosebită poziționare pe Axa Brâncuși, fâcănd implicit parte din Patrimoniul Unesco. Construcția existentă pe teren a fost ridicată de Gheorghe Câlniceanu în anul 1896. În cursul timpului, aceasta rămâne aproape neschimbată, suferind doar modificări date de degradarea elementelor constructive și de finisaj. Sensul proiectului este de aliniere la standardul de locuire colectiva actuală, având grijă la păstrarea conexiunii cu strada. Prin retragerea de la frontonul existent, dar și prin desprinderea de la sol, inserția face un gest reverențios față de greutatea trecutului. Abordarea mizează pe relația creată între frontonul Casei Câlniceanu și spațiul public în mai bine de 100 de ani. Ca urmare, zona casei vechi devine spațiul mercantil, cunoscut deja trecatorului, care permite pătrunderea într-un interior, anterior doar bănuit. Abordarea este în general condescendentă, aplecată spre păstrarea memoriei locului.

Acces Vicus 1
Acces Vicus 2